Fuck Granola

EN TOEN moest ze gezond eten. Ik beken: ik ben nog nooit om zes uur opgestaan om verse granola voor mijn dochter klaar te maken. Ik wist niet eens wat granola was, tot mijn beste vrienden het op een gemeenschappelijke vakantie aan hun kinderen voederden en ik het stiekem onder tafel googelde. Blijkt dat de halve westerse wereld zijn kinderen grootbrengt op een dieet van superfoods en veganistische natuurkost. Nou. Wij niet.

Lasse en co

Niet dat ik van slechte wil ben. Toegegeven, ik vind die hele door schaamte aangezwengelde cultuur van hardnekkig gezond eten maar niks. Het lijkt alsof mijn generatie er een sport van heeft gemaakt om bij elk bestanddeel van normale voeding een of ander modieus bezwaar te verzinnen. ‘We proberen chocolade zo lang mogelijk uit te stellen bij onze Lasse (want zo heet zo’n bakfietskind in mijn fantasie).’ Of: ‘Kinderen hebben echt geen vlees nodig om te overleven, hoor.’ En de ultieme eetlustbederver voor de bakkerszoon die ik ben: ‘Brood is vergif!’

2013-05-30-10-54-44
In mijn vrije tijd imiteer ik bekende boterhammen met choco.

 

Bull. Shit. Ik ben opgegroeid op een dieet van ongeveer alles wat nu niet meer mag van de Pascale Naessens van de dag, en ik ben géén door hart- en vaatziekten geplaagde randdebiel geworden. Als je de mening van sommige Studio Brusselluisteraars niet meetelt.

Beyond diepvriespizza

Maar het echte probleem is wellicht dat ik gewoon nooit heb leren koken. Pas op, ik heb best een goeie en nuttige opvoeding gehad. Maar ik kan me niet herinneren dat mijn grootmoeder of moeder, die drieëntwintig jaar lang elke dag keurig de traditionele voedingsdriehoek voor mijn neus hebben gezet, mij ooit hebben uitgelegd hoe je een omelet bakt. Nadat ik het huis uit was heb ik mezelf in leven gehouden met diepvriespizza, barbecue bij vrienden en het bedrijfsrestaurant van de VRT. Maar nu er een klein wezentje van mij alle bouwstenen moet krijgen om gezond en sterk op te groeien, is er meer nodig dan Dr. Oetker.

2016-09-04-12-51-17
Echte broccolisoep, zonder setdresser en topfotograaf? Ziet er zo uit. Mét peper en zout erin. Da’s zeker.

Dat lukt soms al aardig. Het is geen nouvelle cuisine, maar wel elke week lekkerder en gevarieerder. Ik reconstrueer door trial en error vooral de gerechten die mijn (groot-)ouders vaak klaarmaakten: spinaziepuree met worst, rijst met kip en ananas, verse broccolisoep met balletjes. We slagen er dankzij het Alpro-rek in de supermarkt zelfs in om Jasmijn lactose-arme kost voor te schotelen, want dat zorgt voor minder gedoe in haar pamper.

Niks is me daarbij heilig. Ik gebruik peper en zout. En boter. En eieren. En er zijn ook wel ‘s frietjes van de frituur, met een beetje mayo voor de fun. Jasmijn weet ook wat de woorden McDonald’s en Kinder betekenen.

Het Kookboek voor Normale Kinderen

Conclusie: goed koken voor je kind is niet makkelijk. Zeker niet als je allebei uit werken gaat, van nature geen keukenprinses bent, en je flipt wanneer je in het kookboek Chinese terminologie als ‘fruit de ui’ of ‘pocheer het ei’ tegenkomt.

Dus gaan jij en ik een deal sluiten. Jij krijgt mijn geheime recept voor de lekkerste (wellicht niet de gezondste) aardappelpuree die je kleintje ooit gegeten heeft. In ruil stuur jij me dat ene recept dat je zelf zo vaak voor je kind klaarmaakt dat je het kan dromen. Dat zo simpel is dat zelfs ik het snap. Liefst met weinig ingrediënten, en wat vals spelen met de diepvriezer of magnetron mag.  Kortom: realistisch koken, zonder schaamte, en voor dummies zoals jij en ik.

illu-puree
Ik kan geen hol koken, maar mijn puree is om kleine duimpjes en vingertjes bij af te likken.

Ik zal je recept zelf uitproberen, en indien goedgekeurd door Jasmijn komt het met jouw naam erboven op deze website. Zodat we samen een Kookboek voor Normale Kinderen krijgen. Je kan het hieronder posten, of naar me mailen op tom@entoen.be. Ook als je zoon Lasse heet of je zelf Pascale Naessens bent. Ik ben benieuwd!

 

20 gedachtes over “Fuck Granola

  1. Sanne

    EINDELIJK! Altijd dat gezever over ubersuperfoods en meer van dat soort onzin in al die blogs, nu eindelijk eens een “ik kook normaal voor m’n kind” blog!
    Top! Fijn! Geruststellend bovenal!
    Wat betreft die deal: kom maar op 😉
    Ons meisje van 2 jaar eet het aller liefste de verse pasta van de AH. De perle con basilico. 4Minuten koken en klaar! Kip bakken, groentjes erbij (whatever you like), de verse AH saus erbij; spinazie-Ricotta en klaar! Met d’r 2 jarige lijfje kan ze daar zo een volwassen bord van op!
    Ze noemt het: kipsaus en t liefst eet ze t elke dag 😂

    Liked by 1 persoon

  2. inge Maes

    Een gezonde en makkelijke beslag voor een ontbijtmugcake of van hetzelfde beslag pannenkoeken te maken:
    1 banaan
    1 ei
    2 eetlepels havermout
    1 eetlepel lijnzaad
    1 eetlepel choconibs
    (1 koffielepel bijenpollen -> zou helpen tegen een suikerdip)
    alles mixen, er dan wat cocoschilfers doormengen, er kunnen stukjes appel of blauwe bessen ook door gemengd worden.
    Dan alles in een mok en 1 minuut de microgolf in
    of in een pan kleine pannenkoekjes maken, als het beslag begint te bubbelen omdraaien en opsmullen met wat agavesiroop!
    Echt super lekker!

    Liked by 1 persoon

  3. Els Wynants

    Tom, sinds ’t Spijker uit Hoogstraten de strafste school was, ben ik grote fan van je! Dus hierbij mijn succesrecept waar ik mijn kinderen al groot heb mee gekregen (16, 20 en 22 jaar) Gewone simpele lasagne met saus uit den Aldi. Maak ik eens uitgebreid verse tomatensaus, dan mopperen ze! Dus eerst wat saus op de bodem, dan lasagnebladeren, dan liefst wat groentjes erbij. Ik duw een courgette door de mandoline en leg die vervolgens tussen de lasagne, daarop wat spinazie met room (uit diepvries laten ontdooien) terug lasagnebladeren en weeral die lekkere tomatensaus. Afronden met geraspte kaar a volonté. ’n Kleine 3 kwartier in den oven en smullen maar! Ik hoop dat je dochtertje zegt: “Nog, nog”

    Liked by 1 persoon

  4. Elina Gerard

    Dag Tom,

    Met plezier lees ik je blog, het is de moeite en ik kijk er telkens naar uit. Ook van mij krijg je een receptje: macaroni met kaas en hesp! Een klassieker en superlekker!

    * Kook de macaroni in water (ps als het broebelt mag die er in!)
    * Smelt 50 gram boter en voeg er 50 gram bloem bij toe als ze gesmolten is
    * Voeg er een beetje melk bij toe en roer goed. Voeg telkens wat meer melk bij tot je de gewenste dikte hebt.
    * Voeg emmentalerkaas toe aan je saus + hespenblokjes (die uit de Aldi, njom njom)
    * Giet je macaroni uit in een vergiet, en giet de macaroni in de saus.
    * Goed mengen en klaar!

    Smakelijk!

    Liked by 1 persoon

  5. Sofie

    Een dorpse klassieker uit het noorden van Antwerpen: Rooie Lowie met Spinaziepuree!
    Ik kreeg dit als kind zowel op de speelpleinen als thuis en maak het nu ook af en toe voor mijn eigen dochtertje. Misschien niet zo super gezond, maar wel super lekker!

    Op voorhand:
    Aan de vers-toog in de slager/supermarkt vragen naar boterhammenworst iets dikker gesneden (ongeveer 0,5cm). Zeker boterhammenworst vragen en geen kalfsworst, rood “velletje” ipv oranje “velletje” (vandaar de naam). Ik reken ongeveer 3 schelletjes vlees per persoon. Mocht het te veel zijn, kan je de rest ’s avonds nog koud eten als snack, of de dag erna tussen een boterham.

    Voor de spinaziepuree:
    Aardappelen koken. Terwijl spinazie uit de vriezer opwarmen. Wanneer aardappelen gekookt zijn, spinazie erbij doen en “stoempen” samen met wat nootmuskaat (en eventueel een koffielepeltje gezouten boter).

    Voor de “rooie lowie”:
    De schelletjes doormidden snijden en in elk half schelletje in het midden van het ronde gedeelte een snee maken. Op die manier bolt het niet op in de pan.
    Wanneer de spinaziepuree bijna klaar is, de schelletjes boterhammenworst in de pan bakken in wat boter of olijfolie (niet te veel want is al een beetje vet van zichzelf). Reken een 3 à 4 minuutjes om beide kanten te bakken.

    Snel klaar en een grote (kinder-)favoriet hier thuis!

    Liked by 1 persoon

  6. Mirjan

    Koop een pak met bevroren spinazieblokjes en bewaar ze in je vriezer voor al die volgende keren dat je dit gerecht maakt. Flink wat olijfolie in een koekepan verwarmen, paar blokjes spinazie erin leggen (verspreid over de pan met voldoende ruimte ertussen) en even laten sudderen. Als de onderste helft redelijk ontdooid en verwarmd is, draai je de blokjes om voor de andere helft. Ondertussen heb je twee eieren geklutst, met peper, zout en klein scheutje water. Doe dit in de pan nadat je de spinazieblokjes hebt omgedraaid. Langzaam laten stollen tot er een heuse spinazie-omelet in de pan ligt. Lekker met een stuk goed brood, bij de bakker vandaan. Tip om het extra gezond te maken: koop biologische spinazie, eieren én brood 😉
    Wil je zelf mee-eten, dan verdubbel je gewoon de hoeveelheid.
    Mijn kinderen vinden dit al 8 jaar hééérlijk. Is eigenlijk superfood, niet?

    Liked by 1 persoon

  7. Gwenn

    Super blog! Wat bij ons op hectische dagen werkt is pasta met saus uit een pot (dat ze toch groenten krijgt he 😂😂😂) en daarbij tonijn uit blik of zwan worstjes of kippeblokjes of spekjes of… vond zij super en is snel klaar 😀

    Liked by 1 persoon

  8. Marco Miracoli

    Spaghetti a la Boursin (met spekjes)

    Pro Tip:

    Breek de spaghettislierten in twee alvorens ze in de pot te laten glijden. Zo passen ze er allemaal mooi in, en zijn de slierten kleiner voor het kleintje.

    Bang dat het oogappeltje kan stikken in spekblokjes? Fear no more: koop een pakje gerookt ontbijtspek en shred ze. Ongevaarlijk en enorm veel smaak.

    Liked by 1 persoon

  9. Manu

    Wel….je hebt overschot van gelijk. 😉
    Wat betreft je gevraagde recept, hier heb je het favoriete all-time favorietje van onze kinderen sinds een jaar of vijf: Pasta met spinazie en gehakt.

    Een zakje vlinderpasta, spinazie met room van Iglo en 500 gr gekruid varkens en rundsgehakt. Pasta koken, spinazie opwarmen in de microgolf en het gehakt bakken in een pak. Daarna alles mengen, en smullen maar. Een kwartiertje werk.

    Liked by 1 persoon

  10. Karen Schabregs

    Mijn recept voor een lekkere, snelle en gezonde soep waar mijn dochters al sinds hun 3 maanden dol op zijn. Hak een dikke ajuin in stukken, en stoof die een beetje aan in boter of olijfolie. Zet het vuur nu heel zacht. Schil zoveel wortelen als je in huis hebt (een stuk of 10), snijd ze in (ongeveer) gelijke stukken en doe bij de ajuin. Was een courgette en snijd in grove stukken, en kap maar erbij. Zet het vuur nu weer op maximum. Voeg één of twee bouillonblokjes toe (afhankelijk van de hoeveelheid) en zet de groenten helemaal onder water. Laat een kwartiertje koken en zet er dan de mixer in. Je kan deze soep bijkruiden met peper en serveren met brood, broodkorstjes of beschuitjes.
    Een ander makkelijk recept: de wortelen vervangen door een potje kruidenkaas ( a la boursin), maar wel op het eind erbij doen.

    Liked by 1 persoon

  11. Marijke

    Wat bij onze drie kinderen een toppertje is:
    Pasta koken (wij kiezen voor spirelli)
    Een broccoli in kleine roosjes snijden en gaar koken in licht gezouten water. Spekblokjes opbakken. Wanneer alles gaar is alle ingrediënten samenvoegen en een flesje room van 25cl erbij doen op een zacht vuurtje. Klaar! Je kan het Ev pimpen met boursin cuisin maar daar zijn onze Kinderen niet zo’n fan van. Veel succes

    Liked by 1 persoon

  12. Nele

    Gevulde paprika:
    (Voor 3 pers):

    -2 rode paprikas
    – 500 gr gemenged en gekruid gehak
    -1 ei
    – 2 eetlepels paneermeel (of verkruimeld oud brood)
    – 1 blik gepelde tomaten
    -1 ajuin
    – olijfolie of boter of margarine …

    Hoe maken:
    – zet de iven op 180°C om voor te verwarmen
    – snijd de paprikas in twee (van het steeltje naar beneden)
    – meng gehakt, ei, paneermeel met elkaar en vul daar 3 halve paprikas mee
    -zet de 3 paprikas in een (diepe) schotel die je met je vetstof naar keuze hebt ingesmeerd

    -snijd de ajuin in stukjes en doet die samen met wat olie in een pan. Laat even bakken op medium vuurtje tot de ajuin glazig is.
    – snijd indertussen de laatste halve paprika in stukjes en voeg hem,samen met het blik tomaten, bij de ajuin
    -laat alles 5 min pruttelen

    – kap de saus over paprikas in de ovenschotel en laat alles zo’n 30-50 min in de oven staan (het vlees moet doorbakken zijn als je het doorsnijd)

    Pas perfect bij jou puree of anders ook bij rijst, couscous (zoooo snel kaar), gekookte aardappeltjes, …

    Variaties:
    1. Mix wat gerookte spekjes door het gehakt.

    2. Meng wat klein gesneden blokjes jonge kaas door het gehakt.

    3. Als je het gehakt meer smaak wil geven kan je de volgende kruiden toevoegen: 1 tl zout, 1/2 tl zwarte peper, 1/2 tl paprikapoeder, 1/2 tl curry poeder, een mespuntje cayenne peper. Meng dat alles goed doorheen het gehakt.

    Nota: ik denk niet dat de varieties samen erg lekker zijn (ik zou dus niet én spekjes én de kruuden toevoegen)

    Liked by 1 persoon

  13. Pingback: Het Kookboek voor Normale Kinderen – EN TOEN

  14. Ann-Sophie

    Mijn broer en ik zitten op kot en zijn helemaal verloren aan aardappelen met zure room en spek.
    Je kookt je aardappelen zoals gewoonlijk, wanneer ze klaar zijn met koken en ze afgegoten zijn kan je beginnen met het bakken van het spek. Ietsje vooraleer de spekjes goed gebakken zijn kan je de zure room eraan toevoegen. Eenmaal de room licht kookt haal je deze van het vuur en voeg je ze toe aan de aardappelen. Deze mag je nu pletten als een soort puree maar dan gewoon zonder extra boter of eieren toe te voegen. Een mooie puree zal het dus nooit zijn, maar eerder geplette aardappelen met spekjes erdoorheen. Een klein beetje peterselie opsnijden en toevoegen aan de aardappelen en kruiden naar believen.
    Voor vlees kies je best iets neutraals zoals een varkenshaasje, worst, hamburger of een stukje biefstuk. Naar gelang het vlees dat je kiest voeg je champignons toe in de braadpan (samen met het vlees). Hiervoor kan je kiezen voor verse champignons of champignons uit blik, (wij prefereren die uit blik, de hele, niet die op schijfjes)

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s